Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.20-08.02. II. Tiszalúci Madárgyűrűző Tábor

2015.07.20

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoportja gyűrűző tábort szervez Tiszalúc község határába, vizes élőhelyre.

A lakóhelyek közelében elsősorban - az eredetileg - erdő lakó madárfajokat rigókat, cinegéket, pintyeket figyelhetjük meg. Ebben a táborban a nádasok énekes madarainak megismerésére nyílik lehetőség. B-A-Z megyében a legismertebb gyűrűző tábor a Szalonna - Perkupa községek között működő Bódva-völgyi gyűrűző tábor is erdős bokros területen működik. Tehát a megyében lakó madárbarátoknak érdemes lesz hozzánk ellátogatni, mert ritkán vagy alig látott madárfajokkal ismerkedhet.

Időpont: 2015. július 20-augusztus 02-ig

 

Tábor környéki élőhely: a tábor közelében van nádas és bokros terület is így mind két növényzet típus madarai a hálóba kerülhetnek.

Várhatóan megfigyelhető madár csoportok, fajok: nádi poszáták, pl: nádi rigó, énekes - cserregő - foltos  nádi poszáta, függő cinege, tücsökmadarak, törpe gém, cinege fajok, poszáta fajok pl:  kis- mezei- karvaly poszáta, gébicsek, rigók , a hálóba került madarakon kívül repülő "nagy madarak " megfigyelésére is számíthatunk mint: gólyák, gémek, ragadozó madarak.

Pontos helyszín, megközelítés: Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb 3 km-re az egyetlen jobb oldali betonozott úton a tanyáig kell elmenni , majd itt újra jobbra a földúton kb 300 m után ismét jobbra a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat.  Koordináta:  48°00'46.94"É   21°05'23.41"K  WGS,  802367 Y (EOV) 298594 X (EOV). A műúton és további két lekanyarodási helyen táblákat helyezünk ki.

Szállás körülmények: sátorban (mindenki maga hozza), (polifoam, hálózsák szintén )

Tisztálkodás: Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvet tábori zuhanyban, mobil  WC-t helyezünk ki. 

Étkezés: alapvetően önellátás , de a napi ebédet a közeli konyháról hoznánk előző nap leadott rendelés alapján ( a pontos összeget még nem tudjuk) más főzés bográcsban, ivóvíz palackos ásványvízből, minden nap egyszer autó megy a faluba a beszerzések miatt.

Költségek: a MME tagsággal nem rendelkezőktől 500 Ft/nap adományt elfogadunk, továbbá az étkezésre, ívó vízre, esetleg a fürdő víz beszerzésre mindenki hozzon magával elegendő összeget.

Mire készüljünk: A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számolni a szúnyogok jelen létére, a napon nincsenek de ha belép az ember egy árnyékos területre egyből előkerülhetnek. Ezért ajánlott nap közben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosstabor-3-int.jpgzú ujjú ing, kalap, esetleg szúnyog riasztó használata. Kellő előkészülettel tehát a rovarok távoltarthatók.

Ajánlott  ruházat, felszerelés: az előbb leírt ruházaton kívül még melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma a nádasba, esőkabát, papucs, elemlámpa, olvasni való, esetleg kisebb társas játékok nap közbenre amikor kevesebb a madár ( pl: kártya sakk) , távcső, fényképező gép, étkezéshez: tányér, evőeszköz, pohár, papír törlő; tisztálkodó szerek, törülköző, egyéni gyógyszerek, sátor, hálózsák, polifoam.

Jelentkezés, további infó:  mindenkitől kérünk előzetes bejelentkezést a 30/2070-225 számon Somoskői Péter MME Bükki Hcs alelnöknél.tabor-muholdkep.jpg

 

A mappában található képek előnézete 2014.07.24-27-Tiszalúc-gyűrűzőtábor