Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.30. Rigó jelölés a Miskolc-Tapolcai Parkban

2015.08.30

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34 sz. Bükki Helyi Csoportja nyárbúcsúztató közösségi madarász programot szervez a Miskolc-Tapolcai Parkban.

Program: énekes madarak hálóval történő megfogása, majd jelölés (gyűrűzés) után szabadon engedés, közben madár sziluettek készítése (kivágás) öntapadós tapétából.

Időpont: 2015.08.30. vasárnap 16:00-19:30 ig.

Helyszín: Miskolc-Tapolcai Park Barlangfürdő előtti terület.

Segítők jelentkezését várjuk: Aki ráér és kedvet érez csatlakozhat az előkészítő munkákhoz: Találkozás 15:00-kor a Tapolcai Ált.Iskola és a Bay-Logi Intézet közötti parkolónál, s a felszerelést magunkhoz véve kezdjük a hálók állítását a Parkban , majd a gyűrűző és foglalkoztató asztalok felállítását. A segítőknek feladata lesz a hálók őrzése a kíváncsiskodóktól vagy a véletlenül arra tévedőktől, és a megfogott madarak gyűrűző asztalhoz szállítása. A madarak hálóból való kiszedése már gyakorlatot kíván.

A madár gyűrűző munka során kiemelt fontosságú lesz a fekete rigók jelölése, mert ezekre a madarakra nem csak a hagyományos alumínium jelölő gyűrűt, hanem egy műanyag un. színes gyűrűt is elhelyezünk. Ezeken a gyűrűkön néhány betű és szám karakter található viszonylag nagy méretben, később melyek távcsővel ,vagy jó fényképező géppel készített kép segítségével leolvashatók a madár megfogása nélkül. A téli hónapokban tehát sokkal több információhoz juthatunk a  rigók mozgásáról mint eddig.

A munka szüneteiben pedig  bárki kivághat néhány madár sziluettet, melyet a nagy tükröződő üveg felületekre szoktunk ragasztani az üvegnek repülés megakadályozására. Kis méretű papír vágó ollót nem árt hozni, de természetesen mi is viszünk néhányat.

A jelen lévők nem csak a rigókat hanem minden más énekes madarat: cinegéket, poszátákat, légykapót esetleg harkályféléket is közelről megszemlélhetik, a szerencsések még a kezükből el is engedhetik.

Segítőnek bárki jelentkezhet, madarász gyakorlat nélkül is. Kérem viszont hogy telefonon vagy interneten  jelezze szándékát. Az érdeklődőknek nem kell be jelentkeznie, bármikor lehet érkezni és távozni. 

a-09-04-17-013-feketerigo-him.jpg

Mindenkit szeretettel várunk.

További információ, jelentkezés: Somoskői Péter (30) 2070-225 MME Bükki Hcs alelnök