Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VERSENYKIÍRÁS: MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY HEVES MEGYEI TERÜLETI FORDULÓJA

2015.01.31

VERSENYKIÍRÁS!
MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY HEVES MEGYEI TERÜLETI FORDULÓJA

Az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szervezésében

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2014/2015. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek (iskolánként maximum két csapat)! A területi verseny győztes csapata kerül az országos döntőbe!
Jelentkezési határidő: 2015. március 3.
A területi verseny időpontja: 2015. március 20. (péntek) 10:00
A területi verseny helyszíne: Eger, AGRIA TISZK épülete (Bartók Béla tér 4.)
Jelentkezés, információ: bukk@mme.hu, 70/977 6147 (Hák Flóra)
A területi versenyről a döntőbe jutott valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül! A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban vehet részt! A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek!

korbevagott_poszter.jpg


A PRO VÉRTES által megküldött versenykiírás
(Részletek)

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2014/2015. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves (5-8. osztályos) tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek. 
A területi fordulók heves megyei koordinálását az MME Bükki Helyi Csoportja végzi, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a Miskolci Öko-Kör. Nevezési díj nincs!

A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonuláskutató, szakköri, természetjáró, madarász suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben, csapatverseny formájában szeretnének számot adni. 

Jelentkezés és részvétel feltételei: A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak ajánlott legalább két tagját a 6-8. évfolyamos tanulók közül választani.

A verseny tartalma: Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, ill. a tanult növény és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhely-védelem, helyi jelentőségű védett területek általános ismerete (12 kijelölt helyi védett terület), az év fája (kocsányos tölgy), az év madara (búbosbanka), veréb-, pinty, és sármányfélék (14 faj), özönnövények, a vasúti töltések növényei, a klímaváltozás hatása egészségünkre, a terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismerete és használata, valamint madárhang felismerés (1-25 faj a területi versenyen, 1-50 faj az országos döntőn).

Nevezés: iskolák, szakkörök, madarász sulik háromfős csoportjainak jelentkezését várja a 20 területi központ. 

Nevezési határidő: 2015. március 3. a területi központoknál: Heves megyében a MME Bükki Helyi Csoportjánál (Hák Flóra, bukk@mme.hu, 70/977-6147), Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig a Miskolci Öko-Körnél (Polák Péter, miskolciokokor@gmail.com)!

Ajánlott irodalom: Madártávlat; TermészetBÚVÁR; Schmidt Egon: Madárvédelem; Haraszthy László: Magyarország madarai; Simon-Csapody: Kis növényhatározó; Dr. Varga Zoltán: Állatismeret; Csörgő és társai (szerk.): Magyar madárvonulási atlasz; Orbán Zoltán: Madárbarátok könyve; az MME honlapja; hanganyag (50 faj).

A Pro Vértes Közalapítvány honlapjára folyamatosan töltünk fel a versenykiírással kapcsolatos segédanyagokat! (www.provertes.hu/osszefogas)

Fordulók:

1. A területi fordulók időpontja: 2015. március 20. (péntek) 10 óra
A heves megyei területi forduló helyszíne: Eger, AGRIA TISZK épülete (Bartók Béla tér 4.)

A területi versenyen iskolánként maximum két csapat vehet részt (több versenyző csapat esetén iskolai-házi versenyen kell eldönteni a továbbjutókat). Egy iskola csak egy területi helyszínre jelentkezhet. A verseny szakmai anyagát a versenybizottság állítja össze.

A verseny tartalma: általános iskolai tananyag; az év madara; az év fája; veréb-, pinty-, és sármányfélék közül a mezei veréb, erdei pinty, tengelic, meggyvágó, keresztcsőrű, bajszos sármány, sordély – össz. 7 faj; helyi jelentőségű védett területek általános ismerete + minden megyéből két kijelölt terület: Megyaszói-opálváltozatok – Megyaszó, Égeres növénytársulás a Majális parkban – Miskolc, Naplás-tó és környéke – Budapest, Merzse-mocsár – Budapest, Löszpusztamaradvány – Császártöltés, Veresegyházi Malom-tó – Veresegyháza, Naszály-hegy – Vác, Páris-patak völgye – Nógrádszakál, Andezitoszlopok – Bér, Mészhegy-Nyerges-tető – Eger, Egerszalóki Sódomb és vízfolyás – Egerszalók; madárvédelem; özönnövények; madárhangok (25 faj).

A kiírás szerinti többi anyag csak az országos döntőre kell! A területi verseny győztes csapata kerül az országos döntőbe. Azokon a területi helyszíneken, ahol csak egy csapat jelentkezik, ott a csapat által elért pontszámot a hozzá legközelebbi területi helyszín pontszámaival együtt értékeljük, ezért ebben az esetben a két helyszínről csak egy továbbjutót hirdetünk!

2. Az országos döntő időpontja: 2015. május 8-9. 
Helye: Boglártanya Erdei Iskola, Vértesboglár

Tartalma: a versenykiírás szerint, területi fordulók követelményén kívül még a veréb-, pinty-, és sármányfélék közül a területi versenyen szereplő hét faj továbbá a házi veréb, zöldike, kenderike, csicsörke, süvöltő, citromsármány, nádi sármány, – össz. 14 faj; a vasúti töltések növényei; a klímaváltozás hatása egészségünkre témák várhatóak. 

A szállás és ellátás költségeit a szervező fizeti.
Madárhangok: Erdei pinty, fülemüle, vörösbegy, széncinke, kék cinke, fekete harkály, zöld küllő, sárgarigó, csilpcsalpfüzike, keresztcsőrű, mezei veréb, süvöltő, sordély, túzok, citromsármány, csuszka, szajkó, vadgerle, kakukk, meggyvágó, énekes-, fekete rigó, berki tücsökmadár, mezei pacsirta, füsti fecske. (Területin csak eddig!)
Molnárfecske, tengelic, búbosbanka, gyurgyalag, csicsörke, házi rozsdafarkú, nádirigó, haris, bíbic, szarka, balkáni gerle, zöldike, fürj, füleskuvik, vörös vércse, gyöngybagoly, erdei fülesbagoly, kis fakopáncs, bölömbika, fehér gólya, csörgő réce, bakcsó, parlagi sas, egerészölyv, ökörszem. (Vigyázat, az előző évekhez képest változott a lista! A madárhangok letölthetőek a www.provertes.hu oldalról!)

Az eredmények közzétételének módja: 
Madártávlat, az MME honlapja, a Pro Vértes közalapítvány honlapja, TermészetBÚVÁR

Díjazás:
Valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül. A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban vehet részt. A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek.

A területi koordinátor elérhetősége (Heves megye): 
Hák Flóra (e-mail: bukk@mme.hu, tel.: 06-70/977-61-47)

A szervezők elérhetősége:
Karsa Dóra (e-mail: provertes@provertes.hu, tel.: 06-30/663-50-25; 22/354-420)
Balázsi Péter (e-mail: balazsi.peter@provertes.hu, tel.: 06-30/663-50-22)

Fotó: Szitta Tamás