Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VII. Tiszalúci Gyűrűzőtábor 2020.07.25 - 08.09

2020.06.24

A tábor minden évben két hétig várja a látogatókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának szervezésében, több gyűrűző és "táborlakó" önkéntes segítségével! A madárbarátoknak érdemes hozzánk ellátogatniuk, mert ritkán vagy alig látott madárfajokkal is megismerkedhetnek!

A tábor idei időpontja: 2020. július 25. szombat (táborállítás) - augusztus 9. vasárnap (táborbontás).

Táborépítés: 07.25. reggeltől, a gyűrűzés a tábor felállítását követően, várhatóan késő délután kezdődik.
Táborbontás: 08.09. vasárnap, a gyűrűzés kb. délelőtt 10 óráig tart.

Hol?

Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Tiszalúc, Bátka-köz

A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 4 km-re az egyetlen betonozott úton kell jobbra lefordulni és bemenni a tanyáig. Itt újra jobbra kell fordulni és a földúton kb. 300 m megtétele után ismét jobbra fordulva a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre ahol már meglátni a sátrakat.
Koordináta: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84), 802367 Y, 298594 X (EOV). A műúton és további két lekanyarodási helyen táblák jelzik a tábor irányát.

Programok

Madárfogás, madárgyűrűzés és megfigyelés; madártani és természetvédelmi ismeretek elsajátítása. Emellett csend, nyugalom és a kint alvóknak kóstoló az igazi tábori életből; tábortűz és bográcsozás, gyönyörű csillagos éjszakák, melyeken alkalmanként még az aranysakálok "koncertje" is hallható (persze az állatok semmilyen veszélyt nem jelentenek a táborlakókra).

lau_9405.jpg

 

 

 

 

 

 

 

E vizes élőhelyen, a község határában a fás élőhelyekhez kötődő madárfajokat, pl. rigókat, cinegéket, pintyeket figyelhetünk meg, emellett pedig a nádasok énekesmadaraival is megismerkedhetünk. A tábor közelében nádas és bokros terület is fekszik, így mindkét növényzeti típushoz kötődő madárfajok a hálóba kerülhetnek, mely igazán változatossá teszi a programot. A megfigyelhető csoportok, fajok a következők: nádiposzáták, pl: nádirigó, énekes-, cserregő-  és foltos nádiposzáta, tücsökmadarak, függőcinege, törpegém, cinegék, poszáták pl. kis-, mezei- és karvalyposzáta, gébicsek, rigók.
A hálóba került fajokon kívül gyakran figyelünk meg a tábor környékén a kaszálón vagy a vízben élelmet keresgélő, esetleg épp felettünk termikelő madarakat, így fekete- és fehér gólyákat, récéket, vízicsibéket, különböző ölyveket, sasokat, de a tanyához kisétálva találkozhatunk szalakótával, búbos bankával, hantmadárral és csuk fajokkal is!

Szállás, étkezés, fürdés

A szállást nomád körülmények között, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsolással vagy sütögetéssel megfűszerezve! Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban lehetséges, valamint mobil WC-t is helyezünk ki. 

Költségek

Az MME tagsággal nem rendelkezők 500 Ft/nap adomány ellenében látogathatják a tábort.
A táborépítésben és bontásban való közreműködéssel le lehet dolgozni a részvételi díjat! :)

Mire készüljünk? - Ajánlott ruházat, felszerelés

A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére, nappal pedig előfordulnak különböző légyalkatúak (pl. szuronyos istállólégy). Ezért ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, esetleg szúnyogriasztó használata a csípések megelőzésére.
Táborunkat folyamatosan fejlesztjük, így már a legtöbb hálóállás pallósoron, bármilyen időjárási körülmény és vízállás mellett is könnyen, utcai cipőben megközelíthető!
A fentebb leírt ruházaton kívül ajánlott a melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma a nádasba, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papírtörlő; tisztálkodószerek, törölköző, egyéni gyógyszerek.
Aki kint alszik, annak sátor, polifoam és hálózsák, illetve amire ehhez szüksége van.
Mivel az időjárás sajnos egyre kiszámíthatatlanabb, javasoljuk (főleg a több napot folyamatosan kint töltőknek), hogy hozzanak magukkal olyan tárolót (nejlonzsák, kisebb hordó, láda stb), melybe nagyobb felhőszakadás vagy eső alkalmával bepakolva szárazon tartható a nem viselt ruházat, elektronikai eszközök, hálózsák stb.

Házirend módosulás!

Aki több alkalommal visszatér a táborba és sátrazik, sátrát a távozásakor minden alkalommal köteles összepakolni, vagy felállítva hagyva más táborlakó rendelkezésére bocsáthatja, amíg ő távol van. Ha arra senki nem tart igényt, az előbbi szabály lép érvénybe!

Jelentkezés, további információ

Előzetes bejelentkezés a (30) 207-0225 telefonszámon Somoskői Péter, e-mai:. spsomoskoi@gmail.com MME Bükki HCS alelnöknél lehetséges! Várjuk mind a madarászni vágyók, mind a lelkes "táborlakó", segédkező önkéntesek jelentkezését! Minden érdeklődőt várunk, nem csak gyakorlott madarászokat!

A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!

A tábort a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

COVID-19 kiegészítés:

Kérjük a táborba érkezőket, hogy fokozottan vigyázzanak a saját- és mások egészségére! Igaz a helyzet jelenleg javulni látszik, de a vírus még bárhol jelen lehet. Ezért továbbra és a táborban is tartsuk be az alapvető higiéniai előírásokat! Kézmosásra alkalmas helyet, vizet és szappant biztosítunk!
Továbbá kérjük, hogy aki megfázásos vagy influenzás tüneteket észlel magán vagy a vele egy háztartásban élőn, esetleg ilyen emberrel érintkezett az elmúlt napokban (a tervezett érkezés előtt), inkább mellőzze a tábor látogatását! Köszönjük!

Bükki Helyi Csoport Vezetőség