Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.12. Leszih úti óvoda bemutató madárgyűrűzés

2011.05.12. Leszih úti óvoda (Miskolc-Avastető) bemutató madárgyűrűzés.

Ezen a helyszínen az óvoda kérésére először tartottunk gyűrűzést. Az udvaron csak egy hálót állítottunk fel bemutató jelleggel. A rendelkezésre álló további öt hálót a szomszédos elhagyatott bozótos területen raktuk ki. A hálóhelyeket már előző napokban ketten Sallai Istvánnal készítettük elő, bozótvágó késsel és sarlóval vágva ki a növényzetet 1.5 m szélességben, 12 m hosszban.

A csoportok az óvoda napirendjének figyelembevételével 20 percenként váltották egymást, kb ennyi ideig lehet a gyerekeket ebben a korban megfelelően lekötni. Szerencsére már az utolsó háló kihelyezése után a visszafelé vezető úton a  hálóba akadt néhány madár, és egész délelőtt jó fogásunk volt.  Így az első csoporttól az utolsóig tudtunk madarat mutatni a gyerekeknek. Balázsi Péter gyűrűzőnk elmondta röviden a madárgyűrűzés lényegét, majd az alumínium gyűrű ráhelyezése után már szabadon is engedtük a madarat. Amikor kicsit feltorlódtak a csoportok a bevezető részt és a minta háló bemutatását én tartottam, megosztva ezzel a feladatot és az időt. Érdekesség volt, hogy a bemutatás céljára kihelyezett háló is fogott egy fekete rigót. 

A nap fogási mérlege:

  • 5 barát poszáta (barátka)
  • 6 feketerigó
  • 1 énekes rigó
  • 4 mezei poszáta
  • 1 kerti poszáta
  • 1 vörösbegy
  • 1 széncinke

Figyelembe véve, hogy a hálók 8 órától - 12 óráig voltak kint, meg voltunk elégedve a nap eredményével.

A delelőt folyamán szinte az óvoda összes csoportja meglátogatott minket min: 150 gyerek.  Reméljük sikerült néhány kis emberben elhinteni azt a természet és madár szeretetett ami minket hajt az ilyen programok szervezésekor.

A nap további részében Balázsi Péterrel elmentünk a miskolc-tapolcai iskolába és az ott lévő madár odúkat ellenőriztük a gyerekekkel, a fiókákat meg is gyűrűztük. A közeli parkban lévő 15 odút is végigjártuk, így további : 24 kék cinke, és 36 széncinke fiókára került jelölés.

(S.P.)

 

 

 

A mappában található képek előnézete 2011.05.12. Bemutató madárgyűrűzés