Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.10.15. daru megfigyelés a Hortobágyon

2011.10.15

 

2011.10.15. szombaton a hortobágyi halastavakra szerveztünk madár megfigyelést. A minden évben októberben esedékes daru vonulás megfigyelésére.

Mivel a halastavakra csak megfigyelő kártya megváltása után lehet belépni először a Hortobágy faluban található Hortobágyi Nemzeti Park Látogató Központjába mentünk. A jegyek megvétele után itt megnéztük a Hortobágy állatvilágával foglalkozó  kiállítást.  Elsétáltunk a Madárkórházhoz, szétnéztünk az árusok között, és a kilenclyukú hidnál elkészítettük a csoportképet is.

A halastavak elején hagytuk autóinkat és gyalog sétáltunk a legtávolabbi Kondás-tó-hoz a darvak éjszakázó helyéhez. Út közben megálltunk a számos megfigyelő toronynál, és távcsővel figyeltük a környéken mozgó madarakat. Mivel a halastavak a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében vannak így a tórendszer különböző tavait -  a vonuló madarak táplálkozási szokásaink megfelelően - különböző vízborítással hagyják az őszi időszakban.

A magas vizű tavaknál kormoránok, sirályok, a közepes vizű tavaknál már a nagykócsagok, szürkegémek, a víz nélküli  iszapos aljzatúaknál a különböző partfutók táplálkoztak.

5 km megtétele után értük el a Kondás tavat. Itt hosszú palló rendszert építettek megfigyelő házakkal, hogy a meg növekedett érdeklődés miatt sokan láthassák a vízre vagy az iszapos tómederbe leszálló darvakat, libákat. Rajtunk kívül két busz és számos autó is volt a parkolóban, és a kisvasútnak köszönhetően a kevésbé elszántak is elérték az utolsó tavat. Gyakran lehetett hallani külföldi hangokat is, hiába az iparszerű  túrizmus ide is elérkezett.

A madarak menetrend szerint naplemente után  - amikor már alig vagy egyáltalán nem lehet fényképezni - megérkeztek. Először a tó szemközti részére, majd ahogy sötétedett egyre közelebb szálltak le, végül a fejünk fölött is elrepült néhány. Ez a napi mozgásuk tulajdon képen nem a vonulásuk hanem a nappali és éjszakai  tartózkodási helyük közötti repülésük. A darvak az őszi vonulásuk idején Észak-Európából és Észak oroszországi költő helyükről érkeznek hazánkba és az Alföldön töltenek 5-6 hetet amíg a fagyos idők Dél felé nem zavarják őket. Nappal a mezőgazdasági területeken legelnek, estére a nagyobb biztonságot jelentő halastavakra repülnek " húznak" éjszakázni. Tavasszal már csak 1-2 napra állnak meg nálunk pihenni és indulnak is tovább Északnak költeni, így nem alakulnak ki több ezres csapatok mint z őszi vonulás idején.

A csípős hideg időben mindenki az utolsó ruhadarabjait is magára öltötte. A lelkesedésünkből nem veszítve vártuk ki a látványosság utolsó perceit is. Meg is jegyeztük ez volt az igazi " Vad Magyarország". Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer személyesen élje át ezt a különleges, hangokkal teli, minden érzékszervre ható élményt a darvak októberi vonulását.

(S.P.)

 

 

A mappában található képek előnézete 2011.10.15 Hortobágy daru vonulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.